Re: przerzutka tylna - zakup nowej
Wysłany: 05 Lut 2010, 17:58
Dyskutant
Miejscowość: Dziwnów
MtK napisał(a): Właśnie to różni SLXa od XT. Tylko połowicznie alu wózek i inne kółeczka. Natomiast reszta to wierna kopia XT dlatego kupowanie XT mija się z celem. Jeśli chcecie już do czegoś dokładać to tylko do XTRa bo to zupełnie inna konstrukcja, która działa zdecydowanie lepiej. Weź pod uwagę, że XTR jest prawię 2x droższy od w/w przerzutek. Całkiem inna kategoria. SLX na allegro jest od 125zł, XT od 158zł. Jest to tylko trochę ponad 30zł różnicy. Według mnie.. Dla lepszych kółek, 35g wagi oraz ładniejszej stylistyki (rzecz gustu oczywiście) warto dorzucić tę parę groszy... Wracając do tematu: Zwykły skuwacz no-name daje radę :)
przerzutka tylna - zakup nowej
Wysłany: 06 Lut 2010, 03:47
Moderator
Miejscowość: Rybnik Twój rower: Giant Anthem
Crazyk, Kółeczka są te same. W XT jedno, chyba górne ma ceramiczne ślizgi. Jeśli już dokładać do kółeczek to lepiej te http://www.allegro.pl/item902853897_kol ... szyno.htmlNatomiast dla 35g na przerzutce to bym chyba musiał się źle czuć żeby to przesądziło o zakupie. A stylistyka to już rzecz gustu ale ja nie lubię jak prawie XTR...
 Sprzęt: Giant Anthem/Rock Shox Reba SL 85mm/Fox Float R/Mavic Crossride/Avid Juicy Three/Korba-kaseta Deore XT. p.tył-przód XTR/Hutchinson Python MRC
Wysłany: 08 Lut 2010, 17:03
Początkujący
Miejscowość: Lublin Twój rower: Kona Hoss - szara
Górne kółeczko ma opór przy obrocie, a dolne obraca się swobodnie. Tak ma być? Btw przerzutka świetna, jest bardzo sztywna, co w porównaniu do mojej starej to wielki plus, bo tamta lata na każdym dołku.
Wysłany: 08 Lut 2010, 17:07
Moderator
Robertd12, że tak powiem nic nadzwyczajnego że ma opory. Za jakiś czas się dotrze.
 Sprzęt: Giant Anthem/Rock Shox Reba SL 85mm/Fox Float R/Mavic Crossride/Avid Juicy Three/Korba-kaseta Deore XT. p.tył-przód XTR/Hutchinson Python MRC
Wysłany: 08 Lut 2010, 17:08
Dyskutant
Miejscowość: Łódź Twój rower: GF Piranha / Scott Speedster S10
Robertd12, Też mam to samo, kółeczko ma lekki opór, przesmarowanie go na nowo niewiele pomogło. Jutro biorę się za regulację swojej XT. Nie "lotność" przerzutki można zaobserwować w produktach SRAM'a, Shimano niestety ma tendencję do trzepania się na wybojach.
Wysłany: 08 Lut 2010, 17:24
Początkujący
Miejscowość: Lublin Twój rower: Kona Hoss - szara
Ale staruszek STX wszędzie latał, na każdej nierówności :P
Wysłany: 08 Lut 2010, 20:13
Moderator
migdal2, dobrze ustawione Shimano też potrafi nie obijać ramy. Oczywiście latać będzie ale nie jest to problem gdy nie tłucze o ramę.
Wysłany: 08 Lut 2010, 20:50
Ekspert
Miejscowość: Biskupice/Poznań Twój rower: Gary Fisher Ziggurat
Już kiedyś była ta kwestia omawiana...
W meridzie xtr trzaskał mi o ramę niemiłosiernie i nie ma możliwości aby to wyeliminować. Shimano dobrze o tym wie, i standardowo dostajesz ten śmieszny protektor żeby nie roz**bać sobie lakieru.
Pamiętaj! Jeżeli nie masz fioletowego pojęcia w danym temacie, wymyślasz niestworzone historie wyciągając wnioski oparte na poszlakach czy plotkach - proszę, nie dyskutuj.
Wysłany: 08 Lut 2010, 21:01
Moderator
miskov17, a jak jest w garry? Bo w takim razie może jest to zależne od kształtu widełek. Fakt mając w kelly'sie XT 761 waliło często choć przy dobrym ustawieniu zakresu można było trochę to ograniczyć. Natomiast teraz w Anthemie ten problem nie powstaje. Próbowałem nawet czy przerzutka jest w stanie dotknąć ramy ale zawsze zostaje ok 2-3mm
Wysłany: 08 Lut 2010, 21:16
Ekspert
Miejscowość: Biskupice/Poznań Twój rower: Gary Fisher Ziggurat
Dokładnie, wszystko zależy od kształtu widełek. Mimo wszystko, moją następną zmieniarką będzie X9...
Pamiętaj! Jeżeli nie masz fioletowego pojęcia w danym temacie, wymyślasz niestworzone historie wyciągając wnioski oparte na poszlakach czy plotkach - proszę, nie dyskutuj.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|