Obecny czas: 10 Wrz 2010, 22:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz
Zamieść na facebooku Dodaj do śledzika Wykop
Strona 1 z 1  [ 5 posty(ów) ]
Autor
Wiadomość
Regulacja przerzutki tylniej a wyginanie haka..
PostWysłany: 23 Cze 2010, 12:23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Twój rower: GT
Mam kurde właśnie problem jak w temacie. Reaktywuję właśnie koło, założyłem nową przerzutkę i okazuję się, że jej koła prowadzące nie są równoległe do najmniejszej zębatki kasety, mało tego przerzutka sama z siebie siedzi na drugim przełożeniu. Wcześniejszą przerzutkę wciągnęło w szprychy i rower stał 2 lata na balkonie :/
Przeczytałem w którymś poradniku, że "jej regulacja nie ma sensu gdy hak jest bardzo skrzywiony. Wózek pracującej przerzutki powinien leżeć w płaszczyźnie zębatek: spójrzmy od tyłu (patrz rysunek)[...]".
Dalej są metody prostowania haka gdzie:
"Obie powyższe metody są dość żmudne: trzeba kilkakrotnie zdjąć przerzutkę, prostować hak, założyć przerzutkę, sprawdzić, itp. Osobiście często stosuję metodę "niedozwoloną", ale skuteczną. Nie zdejmuję w ogóle przerzutki tylko przy jej pomocy, odpowiednio ją ujmując i wyginając."
A teraz pytanie do Was: czy kiedykolwiek prostowaliście w ten sposób hak? Czy faktycznie jest to bezpieczne jeśli zrobi się to z wyczuciem a nie "na Jana"? A może macie swoje sprawdzone sposoby na hak?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Opinia autora jest ważna w dniu dzisiejszym i nie może być użyta przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym następnym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany opinii.
PostWysłany: 23 Cze 2010, 18:03
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Twój rower: Schwinn Impact/Trek 970 od 10lat w budowie
Jeśli masz dobre wyczucie, to możesz prostować przerzutką, każdy skuteczny sposób jest dobry, niektórzy proponują, szczególnie jak takie coś stanie się w trasie, zdjąć tylne koło, wykręcić przerzutkę potem w hak wkręcamy oś z kołem i prostujemy

"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
PostWysłany: 28 Lip 2010, 16:38
Nowicjusz

Przepraszam, że się dopisuję, ale mam ten sam problem, a jestem totalnym laikiem. Prosiłbym żeby ktoś po kolei w podpunktach wyjaśnił co mam zrobić ( najlepiej żeby był to najłatwiejszy sposób).

PostWysłany: 28 Lip 2010, 17:22
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Twój rower: Schwinn Impact/Trek 970 od 10lat w budowie
Cytuj:
Istnieją co najmniej trzy metody prostowania haka:

1. Zdejmujemy przerzutkę (odkręcić sworzeń przy haku). Hak prostujemy przy użyciu dwóch francuzów: jednym przytrzymujemy hak widelec w miejscu osadzenia osi piasty, drugim łapiemy hak w okolicy gwintu i naginamy.
2. Zdejmujemy przerzutkę i wkręcamy w gwint haka ośkę od tylniej piasty Shimano (na pewno nam się gdzieś w domu poniewiera). Jak wyżej, blokujemy widelec francuzem i naginamy ośkę.
3. Obie powyższe metody są dość żmudne: trzeba kilkakrotnie zdjąć przerzutkę, prostować hak, założyć przerzutkę, sprawdzić, itp. Osobiście często stosuję metodę "niedozwoloną", ale skuteczną. Nie zdejmuję w ogóle przerzutki tylko przy jej pomocy, odpowiednio ją ujmując i wyginając... prostuję hak. Brrr... umywam ręce...

"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
Re: Regulacja przerzutki tylniej a wyginanie haka..
PostWysłany: 29 Lip 2010, 22:59
Dyskutant
Awatar użytkownika

Twój rower: MTB i szosa
wystaraczy sama przezytke troche nagiąć :zdrowie:

Image
Jest częścią twojego ciała, a wszystkie ruchy na nim są całkowicie naturalne - kiedy tak poczujesz się na rowerze bedziesz dobrym kolarzem
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz
Skocz do:  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość