Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Cze 2010, 13:59
Początkujący
Twój rower: Kross Sign FR1
Witam,
Mam problem, otóż moje dotychczasowe stery już poprostu nie pracują tak jak powinny więc wpadłem na pomysł żeby kupić stery firmy Dartmoor. I tu się pojawia problem bo nie wiem jaki model wybrać i nie wiem też czy będą działać. Zastanawiam się nad Bear lub Moloko. Czy ktoś powie jak pomierzyć ewentualnie ramę?? Chciałbym też bardzo poznać opinie użytkowników tych sterów.
Pozdrawiam, i proszę o pomoc.
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Cze 2010, 15:56
* Dyskutant *
Twój rower: Schwinn Impact/Trek 970 od 10lat w budowie
Jeśli mają to być stery do GT chucker 3.0 to napewno nie te co podałeś od dartmoor-a ponieważ bear i moloko są to stery niezintegrowane więc nawet jeśli by udało się je zamontować to rura sterowa będzie za krótka (wysokość samych sterów to 39mm)  tak więc musisz zastosować stery pół zintegrowane takie jakie są w twoim rowerze np. accent airplane cena podobna do tych dartmoora(wysokość sterów 9,3mm)  a jeśli nie jesteś pewien wymiarów to najlepiej będzie wyciągnąć stery z ramy i pójść z nimi do sklepu (zmierz również wysokość główki ramy, średnicę wewnętrzną, głębokość osadzenia misek) ewentualnie jak nie czujesz się na siłach/brak odpowiednich narzędzi to oddaj rower do dobrego serwisu oni dobiorą odpowiednie wymiary i zamontują za ciebie
"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Cze 2010, 20:11
Początkujący
jeryho25400, dobra dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie czy jakiekolwiek stery dartmoora będą pasować do mojego roweru?Np.: http://allegro.pl/item1062360978_stery_ ... 1_8mm.html ??One są zintegrowane a nie pół.Czy muszą koniecznie być pół zintegrowane?? Aha i mam jeszcze jeden ogromny problem, którego chciałbym uniknąć przy przyszłym kupnie sterów.Z moich wysypują się kulki np.: przy wymianie mostka, wyjęcia amortyzatora z ramy. Proszę was o pomoc  A takie napewno nie będą działać? http://allegro.pl/item1056886007_nowe_s ... ermoc.html czyli takie są wykluczone?
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Cze 2010, 21:56
* Dyskutant *
O różnicach w sterach zintegrowanych i pół zintegrowanych poczytasz tu http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/stery.html ponieważ są to różne systemy niekoniecznie kompatybilne ze sobą to te stery które wymieniłeś mogą nie pasować co do wypadających kulek to przy zakupie sterów zwróć uwagę na łożyskowanie, większość nowych i dobrych sterów ma łożyska maszynowe lub igiełkowe, które są zamknięte więc nic nie wypadnie
"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
Re: Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Lip 2010, 14:00
Nowicjusz
Twój rower: Poison Currare/Author Versus
Szczerze odradzam stery Datrmoor Bear. Po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania łożyska się tak zabrudziły, że obracają się z dużą trudnością. Od początku występowały problemy z regulacją (luzy na sterach lub trudności w obracaniu). Są to najgorzej uszczelnione i wykazujące najszybsze zużycie stery na jakich jeździłem. Dodam, że jeżdżę na amortyzatorze Marzocchi AM2, więc stery nie mogą narzekać na wielkie obciążenia.
Pozdrawiam sker
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Lip 2010, 18:54
* Dyskutant *
sker, może wypadało by splanować główkę sterów żeby były idealnie równolegle wiem że wiele nawet bardzo dobrych ram ma z tym problem więc stery nie układają się idealnie i mogą występować takie problemy jak u Ciebie
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Lip 2010, 22:43
Początkujący
jeryho25400, A czy do signa fr1 by pasowały takie jak powyżej?
Stery Dartmoor
Wysłany: 12 Lip 2010, 22:59
* Dyskutant *
Według bikekatalogu w sign fr1 są takie stery  # Parametry: System: Ahead # Rozmiar: 1 i 1/8 cala # Materiał: Stal # Wykończenie: ED Czarny # Łożyska: wianek kulek # Średnica: 28.6/34/30 # Wysokość: 16,5+11,5= 28 mm # Zestaw: 8 części # Waga: 130 g czyli zwykłe stery 1-1/8" niezintegrowane ani pół zintegrowane
Wysłany: 28 Lip 2010, 10:58
Nowicjusz
Twój rower: Poison Currare/Author Versus
jeryho25400 napisał(a): sker, może wypadało by splanować główkę sterów żeby były idealnie równolegle wiem że wiele nawet bardzo dobrych ram ma z tym problem więc stery nie układają się idealnie i mogą występować takie problemy jak u Ciebie Być może masz rację, nie spotkałem się z tym problemem wcześniej. Jednak jeżeli nawet jest to prawdą, to nie zmienia to faktu, że łożyska sterów Dartmoor Bear praktycznie nie mają uszczelnienia. Po 9 miesiącach użytkowania dolne łożysko zardzewiało w stopniu praktycznie uniemożliwiającym obracanie się sterów. Pozdrawiam
Wysłany: 28 Lip 2010, 14:39
* Dyskutant *
sker napisał(a): Po 9 miesiącach użytkowania dolne łożysko zardzewiało w stopniu praktycznie uniemożliwiającym obracanie się sterów.
Pozdrawiam chyba musiało być lipnie nasmarowane, że zardzewiało, ok 15 lat temu 90% sterów nie było w żaden sposób uszczelnione i jakoś nic nie rdzewiało chyba, że ktoś zostawił rower na długo pod chmurką
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|