Obecny czas: 07 Wrz 2010, 18:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz
Zamieść na facebooku Dodaj do śledzika Wykop
Strona 1 z 1  [ 4 posty(ów) ]
Autor
Wiadomość
Amator, potrzebuje rady/pomocy
PostWysłany: 29 Lip 2010, 23:46
Nowicjusz

Twój rower: Brak
Witam. Tydzien temu kupilem pierwszy rower od 10 lat :P UNIBIKE Flite i mam z nim kilka problemow.

1. Jak tylko wrocilem nim ze sklepu, w domu zauwazylem ze gdy podniose przednie kolo i nim zakrece to slysze miejscowe ocieranie ('jajowate') w przednim hamulcu dyskowym. Nastepnego dnia pojechalem aby mi to wyregulowali i niby zniklo, ale czy takie cos jest normalne i poprostu trzeba to wyregulowac? Czy jest to powod do reklamacji/wymiany?
2. Ostatnio wybralem sie na daleka przejazdzke (~40km glownie po lesie) i jak wrocilem zauwazylem straszne obicia na ramie kolo lancucha: http://yfrog.com/74img0006wsj
Przypuszczam ze lancuch mam za slabo naprezony. Wiem ze ciezko to raczej reklamowac, bo wynika to wylacznie z mojego sposobu uzytkowania roweru, ale czy sprzedawca nie powinien mi tego wyregulowac na miejscu przy zakupie, wiedzac ze jestem amatorem w tych sprawach?
3. Zauwazylem ze jak jade >20km/h i pochyle rower na lewa strone, to w przednim kole slysze ocieranie metalu. Nie dyskow hamulca, ale tak jakby cos w piastach. Co to moze byc?
Dzieki.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 00:04
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Twój rower: Schwinn Impact/Trek 970 od 10lat w budowie
Ad.1 i 3 to normalne, tarcze w rowerze są cienkie ok 2mm więc mają prawo trochę pływać wystarczy prawidłowo wyregulować i będzie w miarę ok, to samo tyczy się ocierania przy przechyle, amortyzator się ugina i tarcza może ocierać o klocki, niema czym się martwić
ad. 2 obicie ramy to norma przy jeździe w terenie i regulacja przerzutki niewiele pomoże, kup osłonę neoprenową na ramę i będzie ok np taką http://allegro.pl/item1134709939_neopre ... niacz.html

"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
PostWysłany: 30 Lip 2010, 00:06
Nowicjusz

Twój rower: Brak
#2 Cool, thx.
Szkoda tylko ze nie wiedzialem o tym wczesniej :/

PostWysłany: 30 Lip 2010, 00:12
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Twój rower: Schwinn Impact/Trek 970 od 10lat w budowie
Po to jest forum żeby pytać :zdrowie:

"I Live My Life a Quarter Mile At A Time, Nothing Else Matters. For Those Ten Seconds Or Less... I'm Free" Dominic Toretto
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz
Skocz do:  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości