Witam. Tydzien temu kupilem pierwszy rower od 10 lat :P UNIBIKE Flite i mam z nim kilka problemow.
1. Jak tylko wrocilem nim ze sklepu, w domu zauwazylem ze gdy podniose przednie kolo i nim zakrece to slysze miejscowe ocieranie ('jajowate') w przednim hamulcu dyskowym. Nastepnego dnia pojechalem aby mi to wyregulowali i niby zniklo, ale czy takie cos jest normalne i poprostu trzeba to wyregulowac? Czy jest to powod do reklamacji/wymiany?
2. Ostatnio wybralem sie na daleka przejazdzke (~40km glownie po lesie) i jak wrocilem zauwazylem straszne obicia na ramie kolo lancucha:
http://yfrog.com/74img0006wsjPrzypuszczam ze lancuch mam za slabo naprezony. Wiem ze ciezko to raczej reklamowac, bo wynika to wylacznie z mojego sposobu uzytkowania roweru, ale czy sprzedawca nie powinien mi tego wyregulowac na miejscu przy zakupie, wiedzac ze jestem amatorem w tych sprawach?
3. Zauwazylem ze jak jade >20km/h i pochyle rower na lewa strone, to w przednim kole slysze ocieranie metalu. Nie dyskow hamulca, ale tak jakby cos w piastach. Co to moze byc?
Dzieki.