Opony/dętki do filigranowe i upierdliwe szosowe
Wysłany: 04 Lut 2010, 15:06
Praktykujący
Twój rower: Busetto Galop, Koga Myjata, Avenue, Trek itd.
Koła już trochę wiekowe jednak niezniszczalne "Aero Quatro"- karbon na bazie aluminiowej obręczy, pięknie pochłaniają drgania, niestety, typowe obręcze do szosy mają przeważnie 19,5mm/15mm (wewnątrz), ten wynalazek ma 17mm/9,5mm i mam tu stały problem z dobiciem, a dętka szosowa obustronnie rozcięta jest raczej nienaprawialna. Opony schwalbe blizard (zwijane), na dętkach bontrager ultra light 100km to już było osiągnięcie, na maxsis to już tak do 500 dochodziłem aż założyłem zwykłe rubena po całe 9,50zł. i cały sezon przelatałem, obecnie zaczeły gubić ciśnienie i to znacznie ale jeszcze w sezonie to strata była 1at. na miesiąc a w bontrager na dzień. Dodam, że w normalnych kołach przy oponach Contnental Ultra Race problemów nie mam. Można dojść do wniosku, że przy tych wąskich karbonach należałoby założyć 700x20c lub nawet 700x18c, ciśnienie wzrośnie do 12 atm. a węższa opona teoretycznie powinna się inaczej uginać chroniąc przed dobiciem, można też zrobić ukłon w stronę Continental Grand Prix Attack & Force ale koszt tak dwukierunkowego testu to ok. 500zł., trzecia wersja to przejść na szytki, tam obręcz jest bardziej przyjazna takim zdarzeniom, dawno temu na czymś takim w klubie śmigałem i problemów zero ale też 30kg. mniejszy nacisk był. Nie kładę nacisku na wagę, bardziej interesuje mnie trwałość i jazda w obie strony na rowerze. Pytam zatem o wasze doświadczenia, głównie interesują mnie dętki przyzwoicie trzymające ciśnienie, w wielu postach ludzie stwierdzali, że mają dość szosy z uwagi na stałe bieganie z pompką więc nie jest to problem indywidualny, poprostu coś za coś. Jak na razie to zamówiłem SCHWALBE STELVIO PLUS 700x25 ale jeszcze nie przyszły, tak to jest jak się na prowincji mieszka a w nielcznych sklepach jedynie Ukrainę obsługują i odpady z wystawek. Liczę na konkretne doświadczenia CENA/TRWAŁOŚC/JAKOŚĆ, co nie zawsze w parze idzie. Tak na koniec to słyszałem o jakiejś piance do wypełniania dętek co je usztywnia ale kontaktu ani doświadczeń z tym nie miałem, raz użyłem uszczelniacza z "Lidla" i z dętek zrbiła się trocina, rozeszły się w palcach na strzępy. Pozdrawiam i do wiosny.
Re: Opony/dętki do filigranowe i upierdliwe szosowe
Wysłany: 04 Lut 2010, 21:31
Dyskutant
Twój rower: MTB i szosa
Jest częścią twojego ciała, a wszystkie ruchy na nim są całkowicie naturalne - kiedy tak poczujesz się na rowerze bedziesz dobrym kolarzem
Wysłany: 04 Lut 2010, 22:40
Praktykujący
DOKŁADNIE TAK ! Czyli jakaś pianka a nie badziewie z "Lidla", KTOŚ MA NA TO NAMIAR . Opowiadał mi o tym gościu na trasie, tylko stwierdził, że po zużyciu opony trzeba ją poprostu pociąć aby się z obręczy pozbyć i jest sporo czyszczenia, wolę jednak to niż trzy rozbiórki koła na 300km. Jestem  . Dla Ciebie  . Liczę na innych tak samo konkretnie !
Wysłany: 04 Lut 2010, 22:48
Dyskutant
Twój rower: MTB i szosa
sam jestem tego ciekawy ale raczej u mnie będzie to miało zastosowanie w mtb choć nie przeczę że jak się to sprawdzi to w szosie u mnie też to znajdzie zastosowanie a trochę poszperałem w necie po tym filmiku i znalazłem jeszcze to http://www.mtbnews.pl/content/view/1083/44/ jaki masz wysoki stożek w obręczy
Jest częścią twojego ciała, a wszystkie ruchy na nim są całkowicie naturalne - kiedy tak poczujesz się na rowerze bedziesz dobrym kolarzem
Wysłany: 04 Lut 2010, 23:07
Praktykujący
U mnie na zadupiu Net tak szybko chodzi, że na załadowanie tego filmiku czekałem 40 minut, zatem jak się reszty doszukać, ponownie  , napewno wielu osobom te informacje się przydadzą. Gdzie te czasy gdy junior (tzn. ja), siedział w rowie na trawie i szytkę skalpelem rozcinał, kleił na prezerwatywę (przepraszam ale to fakt), zszywał dratwą, kleił na Skorolep do obręczy i po dwóch godzinach jechał dalej, piękne dawne wolne czasy, bez pędu i kosmicznych technologi.
Wysłany: 04 Lut 2010, 23:29
Praktykujący
Tak na marginesie, to akurat w przypadku szosy pomimo technologi wyniki wcale znacznie nie wzrosły, co innego np. skok o tyczce na przestrzeni 30 lat, tu jest szok. Wniosek prosty, nie masz nóg to i technologia nie pomoże, dlatego KOCHAM szosę i walkę z samym sobą ! ! !
Wysłany: 05 Lut 2010, 11:57
Praktykujący
Wysłany: 07 Lut 2010, 18:54
Praktykujący
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|