Obecny czas: 10 Wrz 2010, 22:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz
Zamieść na facebooku Dodaj do śledzika Wykop
Strona 5 z 5  [ 75 posty(ów) ]
Autor
Wiadomość
Kierownica Prosta a Gięta
PostWysłany: 07 Lut 2010, 22:46
Ekspert
Awatar użytkownika

Miejscowość: Biskupice/Poznań
Twój rower: Gary Fisher Ziggurat
Odchudzać trzeba z głową, 10g w tą czy wewtą na całości nie robi na mnie wrażenia ;)

SC bone 116g + rogi 60g = 176g
K-force 660mm = 176g
:mrgreen:

Pamiętaj! Jeżeli nie masz fioletowego pojęcia w danym temacie, wymyślasz niestworzone historie wyciągając wnioski oparte na poszlakach czy plotkach - proszę, nie dyskutuj.
PostWysłany: 07 Lut 2010, 23:41
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Miejscowość: z wykopalisk :D
Na całości nie, ale ziarnko do ziarnka i uzbiera sie miarka :).
Ok, tylko że ja do giętej chciałbym jeszcze rogi i pisałem pod tym względem :).
Aha, i tylko mi nie pisz że za dużo bym chciał :mrgreen: .

PostWysłany: 08 Lut 2010, 00:09
Nowicjusz

Ostrzeżenia: 1

Miejscowość: knurów - zabrze
Twój rower: Yeti i merida
Rozwiązanie problemu która kiera lepsza lub czy dana kierownica jest lepsza dla mnie czy też nie :
wystarczy pożyczyć od kumpla kiere którą potrzebujesz,przejechać kilkanaście kilometrów w różnym terenie i sprawa w pewien sposób się wyjaśni czy ci kąty/szerokość itp odpowiadają czy nie.
Trzeba kombinować po taniemu jak się da, w sklepie nie dostanie nikt części by spróbować czy to jest to lub nie, a wydać 150 i więcej na kiere czy mostek jest łatwo ale można się zdziwić że jednak to nie jest to czego szukamy.

syćko jest proste ino góry som krziwe

Merida ninety six - mavic crossride, marzocchi maraton sl, avid juicy 7 carbon, sram 9.0sl,fsa v-drive, trochę carbonu itp.
Yeti DH - waga nie ważna, byle by wytrzymało i radość sprawiało.
PostWysłany: 09 Lut 2010, 00:51
Początkujący

Twój rower: Author Basic/Kross Hexagon V4/Kona Coiler
Podzielam zdanie Miskova, odchudzać powinno się jednak z głową i w pewnych hmmmm... granicach.

Jak dla mnie takie radykalne oszczędzanie wagi na kierownicy to przegięcie.

Tych 10-30g wielkiej różnicy naprawdę ci nie zrobi - no może poza ujemnymi punktami w lansie... :P

Postawiłbym jednak na szerszego low rizera i nawet go nie skracał bo szersza kiera to mniej narowisty rower na grząskiej nawierzchni (głęboki piach, śnieg, błoto - testowałem i przykładowo w śniegu odczułem różnicę już przy 20mm długości kiery - wysunąłem dłonie po 1 cm w każdą stronę poza kierownicę i rower prowadził się w głębokim śniegu sporo łatwiej).

Co się tyczy tego że 10-30g lżejszy bajk to 10m szybciej na x-kilometrowej trasie...
Więcej czasu stracisz gdy ci rower w głębokim piachu czy błocie odmówi posłuszeństwa i zacznie wierzgać.

Jest jeszcze coś... ale to już moja subiektywna opinia, nie ufam kierownicom poniżej 150g - solidny kokpit to pełne uzębienie.
W Authorze mam 170-180g i czasami wydaje się być wiotka. Ale jak mówiłem subiektywna sprawa, w Coilerze mam Diabolusa - przeszło 300g na oversize więc i sztywność zupełnie inna.

PostWysłany: 09 Lut 2010, 10:38
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Nie wiem tylko jak mi ten lans zmierzysz :P, bo to jest ostatnia rzecz jaka mnie obchodzi, nawiasem chyba bardziej szpanerskie są szerokie gięte kierownice bo droższe. Już pisałem wcześniej że chce za jak najmniejsze pieniądze kupić rozsądnie lekką kierownice. Co w tym dziwnego to ja nie wiem. Ze względu na lekkość wydaje mi sie że prosta + rogi będzie okii, ale widzę że mnie odwodzicie od tego pomysłu :>. Rogi sa dla mnie po to żeby sobie zmienić uchwyt czy to na podjeździe czy to po kilku godzinach jazdy. Tyle.

PostWysłany: 09 Lut 2010, 14:11
Ekspert
Awatar użytkownika

Miejscowość: Btk/Rz
Twój rower: BH Jumper 760
No to jak po to zeby zmienic uchwyt itp to dlaczego te kilkanasie gram tak cie boli o chyba ja czegos nie rozumiem :/ ??

Image
PostWysłany: 09 Lut 2010, 19:11
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Oj rany nie zachodź w głowę, będzie dobrze :).

PostWysłany: 10 Lut 2010, 00:25
* Dyskutant *

Miejscowość: Legnica
Twój rower: Trek 4500 '07
Oj kolega zapewne sam nie wie dlaczego tak wymyśla tylko chce przyszpanić (nie wiem przed kim) albo tak się odchudzał, że padło mu na głowę. Skoro już miśkov mówi, że 10gram na kierownicy nie robi różnicy, to znaczy że nie robi różnicy ale róbta sobie co tam chceta. I kupujta co chceta. Odpowiedzi już myślę, że dostałeś.

PostWysłany: 10 Lut 2010, 02:14
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

Ta, a kolega miskov do galerii daje gripy po 14g. Sagan nie pieprzcie :P. Nie wiem przed kim chce przyszpanić.......... .

PostWysłany: 10 Lut 2010, 02:54
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik
Twój rower: Giant Anthem
Sagan, sheva_7, zakończcie personalne wycieczki na temat odchudzania bo to sprawa indywidualna. Jak komuś zależy na każdym gramie to jego wybór i jego pieniądze. Najbardziej nie lubię ludzi, którzy zadają pytanie "po co ci to?" Nasuwa mi się wtedy trochę wulgarna odpowiedź "po gówno" bo w zasadzie tak sensownie można odpowiedzieć na wasze dociekania po co trixowi lżejsza kierownica. Przypomina mi się pewna impreza gdy gadam z kumplem fotografem że mamy dość drogie hobby. Najpierw kumpel podliczył ile wydał na aparat na to jeden z znajomych, który do intelektualistów nie należy z tekstem "po ch... ci k... aparat za XXXXX?" 5 min później ja kontynuując rozmowie podliczyłem sumkę i oczywiście tekst "po ch... ci k... rower za XXXXX?" Jeszcze chyba z 5 razy słyszałem z ust tego gościa
że mu coś po ch... a wasze komentarze powoli dorównują intelektualnie do rozmowy którą przytoczyłem.

Image
Sprzęt: Giant Anthem/Rock Shox Reba SL 85mm/Fox Float R/Mavic Crossride/Avid Juicy Three/Korba-kaseta Deore XT. p.tył-przód XTR/Hutchinson Python MRC
PostWysłany: 10 Lut 2010, 12:42
Ekspert
Awatar użytkownika

Miejscowość: Btk/Rz
Twój rower: BH Jumper 760
MtK, W moim przypadku to chyba troche przesadziles... bo odpowiedz byla bez jakiejs osobistej wycieczki tylko oparta na tym co trix wczesniej napisal. Dostal propozycje na prawde dobrych kier, nie nalezacych do jakiegos gowna, i mimo szeregu postow na temat tego ze ergonomia w gietej jest lepsza i bol rak moze byc spowodowany nie tylko faktem tego ze ma tez gieta kiere, ale jaka ona tak na prawde jest bo kazda jest inna. Z tym ze te rogi w prostej wcale nie musza okazac sie zbawienne dla problemu ktory ma trix. Wiec jak po kilku dobrych radach czytam posty w ktorych raz problemem jest to ze jest gieta, w drugim juz 10 gram wiecej nie pasuje a w trzecim znowu wraca na glowny plan ergonomia a waga juz nie taka istotona, to czlowiek moze juz sie troche poirytowac bo wychodzi na to ze trix, albo szuka on czegos co nie istnieje albo sam nie wie czego tak na prawde chce.

No a nie przesadzajmy juz ze jak cos wazy 170 gram to jest be a jak wazy 169 to juz jest super, bo do tego sie sprowadza ta dyskusja. :bash:

Image
Re: Kierownica Prosta a Gięta
PostWysłany: 10 Lut 2010, 14:18
* Dyskutant *
Awatar użytkownika

sheva_7 napisał(a):
MtK, Z tym ze te rogi w prostej wcale nie musza okazac sie zbawienne dla problemu ktory ma trix.

No własnie nie wiadomo, więc o co wam chodzi ??. Chce sprawdzic bo byc może sie mi poprawi, a warunek wagowy jest po to zeby z tego jak najwięcej wycisnąć. Czasami odnoszę wrażenie ze albo ktos nie potrafi przeczytać, albo ja coś niewyraźnie piszę. Miskov zasiał pewna niepewność, więc musze sie zastanowić.

Co do tych 1 g to chciałbym zauważyć że to nie jest 1g to po pierwsze, po drugie jak zauważył Mtk, to jest moja kasa a potrzecie to ja naprawdę nie rozumiem jednej sprawy. To jest forum rowerowe ludzi co mają pasję , w tym przypadku rowery. Gdyby pytały sie mnie grube spasione księgowe albo urzędniczki z jakiegoś urzędu PO CO MI TO, które całymi dniami wpier...ja pączki albo oglądają seriale oraz marudzą jakie to ich życie jest ciężkie, to bym sie nie zdziwił. Krytyka czy jakieś roszczenia od kogoś kto nie ma ŻADNEJ pasji jest może i irytująca, ale chyba zrozumiała; po prostu ktoś zazdrości że kto inny nie jest murzynem i nie marzy o tym żeby jak ciemna masa zapie....ać jak wół od rana do wieczora za miskę ryżu, a poza "pracą" ma jakieś życie hobby zainteresowania.Jednak takie pytanie zadają ludzie dla których rower to jakaś w mniejszym lub większym stopniu pasja, w różnym spektrum rowerowym (jeden odchudza, drugi maluje inny, kupuje lepsze dwupółki) i tego nie mogę zrozumieć. Ja nie chciałbym żeby sagan czy ktoś inny poczuł sie urażony bezpośrednio, bo nie o to mi chodzi. Z mojej strony koniec.

Re: Kierownica Prosta a Gięta
PostWysłany: 12 Lut 2010, 00:52
Początkujący

Twój rower: Author Basic/Kross Hexagon V4/Kona Coiler
trix napisał(a):
Nie wiem tylko jak mi ten lans zmierzysz :P, bo to jest ostatnia rzecz jaka mnie obchodzi, nawiasem chyba bardziej szpanerskie są szerokie gięte kierownice bo droższe. Już pisałem wcześniej że chce za jak najmniejsze pieniądze kupić rozsądnie lekką kierownice. Co w tym dziwnego to ja nie wiem. Ze względu na lekkość wydaje mi sie że prosta + rogi będzie okii, ale widzę że mnie odwodzicie od tego pomysłu :>. Rogi sa dla mnie po to żeby sobie zmienić uchwyt czy to na podjeździe czy to po kilku godzinach jazdy. Tyle.

Z tymi cenami to do końca się nie zgodzę ale każdy ma prawo posiadać własne zdanie...;)
Jesli już mogą być szpanerskie szerokie to chyba bardziej dlatego że jest na nie moda, wiesz potężne rowery z długą kierą i masywnymi ramami :P

Co do lekkości to prosta lżejsza + rogi to jednak zestaw też swoją wagę będzie miał, więc tu masy nie oszczędzisz za wiele.

Rozumiem że chcesz rogi przetestować, ok masz do tego jak największe prawo - jak wspomniałeś twoja sałata ty decydujesz, ja jedynie zamieściłem kilka spostrzeżeń - z własnego doświadczenia.

Jeżeli chodzi o zmianę ułożenia dloni mam jedno pytanie - może głupie ale jednak...
Czy próbowałeś jakoś dopasować sobie kierę pod siebie? - mam na myśli to czy to nie jest np. źle dobrana długość mostu, czy most nie ma np. za dużego, za małego wznosu, albo po prostu czy kiera nie jest na nim nieodpowiednio dla ciebie ułożona - to też mogło się zdarzyć.
Czasem taki zabieg bardzo pomaga - rizer w zależności od kąta pod jakim jest założony zupełnie zmienia parametry kokpitu i pozycję kolarza - ale to zakładam wiemy wszyscy :P .

PostWysłany: 12 Lut 2010, 15:20
Początkujący

polecam prosta, ALE szeroka 600mm naprawde ciekawy kompromis pomierdzy gieta a prosta 560-580mm

Image
PostWysłany: 06 Lip 2010, 14:19
Dyskutant
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia-DBW
Twój rower: Biria Pro Race/Merida HFS3000 w trakcie składania
Pozwolę sobie na wykopanie tego tematu.

Mógłby mi ktoś przybliżyć różnicę w ergonomii kierownicy o gięciu 20mm a 30mm na przykładzie konkretnego modelu:
http://www.ritcheylogic.com/dyn_prodfamily.php?k=358532

Odkąd pamiętam, jeżdżę na giętej kierze więc następna też musi być gięta. Interesuje mnie dokładnie ten model tylko teraz pytanie. Długość i kąt wzniosu oraz gięcie "w tył" w obu przypadkach są identyczne, różni je jedynie głębokość gięcia. Ale na dobrą sprawę (łopatologicznie rzecz ujmując), to chwyty pozostają na tej samej wysokości, tyle że w przypadku 20mm opadają nieco "gwałtowniej" ku mostkowi, a przy 30mm jak by łagodniej (tak to przynajmniej wywnioskowałem z opisów i zdjęć) - czy źle myślę?
Jaki to może mieć wpływ na ramiona i nadgarstki. Moja obecna kiera - 600 mm szer. i gięcie 20 mm H. Nie znam kąta wzniosu ale na oko trochę mniej niż w Ritcheyowskim Rizerze 30mm. I zastanawiam się czy przesiadka na taką kierę nie będzie zbyt radykalna. Możecie coś poradzić?

ó?o:::..............
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz
Skocz do:  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości